29 Temmuz 2009 Çarşamba

ORACLE VERİTABANI İPUÇLARI

- Büyük tablolarınızı, önemli tablolarınızı, bir instance uzerindeki farkli schema bilgilerini, ayrı table space uzerinde tutun. Ozellikle restore işleminde daha az sorun yaşarsınız. Restore ederken tum DB yerine sadece istediginiz tablespace geri donebilirsiniz.

- tablolarınızı ayri bir tablespace'de indexlerinizi ayri bir tablespace üzerinde tutmanız size bakım, taşıma gibi konularda avantaj getirir.

- ORACLE 10g ile gelen flash ozelligini inceleyin, gerekebilecek durumlar mutlaka olacaktır.

- Tablolarınızdaki satır sayısı arttığında yazdığınız sql'lerin execution planları değişiklik gösterecektir. Arada AWR calistirarak sistemde uzun süren SQL'leri, diskten cok okuma yapan ya da "full access" yapan sql'leri görebilirsiniz.

- Index kullanımının, Tablo satır sayısının %7 ila %10 gibi bir değere erişileceği durumlarda faydalı olacağını bilmelisiniz.

- ORACLE 10g ile gelen "Enterprise Manager" çalışması özellikle makina üzerine yoğunluk olduğunda sorunlu olabiliyor. Bu yüzden özellikle EM üzerinde job tanımlamalarını yapmamanızı bunun yerine DBMS SCHUDULER kullanmanızı öneririm.

- Enterprise Management üzerindeki saat dilim ayarlamaları sorun yaratabileceğini unutmayin. Saatlerin ileri veya geri alınması durumlarında tanımladığınız saatte çalışacak job'lar da sorunlar yaşayabilirsiniz.

- Procedurler uzerinde özellikle tarih ve saat formatlari çalıştığınız PC ile server sistemleri arasında farklı olabileceğinden "ALTER SESSION NLS DATE FORMAT" komutunu kullanmayı alışkanlık haline getirin.

- AWR raporlarının iş saatlerinde yarım saatlik dilimlerde, iş dışı saatlerinde bir saatlik dilimlerde çalışmasını set edin. Unutmayın ki, AWR raporları sistemde bir sorun olduğu anda neden olduğuna dair bilgiyi vermez. Bir zaman dilimi tam olarak bitmeden AWR raporu tamam olmayacaktır. Zaman dilimlerini kısa tutarsanız sistem üzerine yük getirecektir !

- Partition özelliğini kullanmanız size çalıştırdığınız sorgularda performans sağlayacaktır. Ancak partition edilecek alanların nasıl olması gerektiği konusunda titiz davranın. Daha çok hangi alanlar üzerinden sorgulamalar yapıyorsanız o alanlari (genellikle tarih olur) kullanmayı tercih edin.

- Partition tablolarındaki eski partition tablolarının taşınması, düşürülmesinin o kadar kolay olmayacağını unutmayin. Özellikle global index kullanımı mevcutsa indexler tekrardan yaratilacağından bu işlem uzun sürebilir.

- insert, delete işlemleri sonrası zamanla tablolarda performans sorunları yaşayabilirsiniz. Eğer zamanınız ve yeriniz varsa tabloları export ve başka tablespace üzerine import ederek performans artışı sağlayabilirsiniz. Bu işlem öncesi backup almayi unutmayın !

http://www.bilgisite.com/oracle/ora_03.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder